Nikola spasio život školskoj asistentkinji i postao je pravi heroj! "Video sam je kako postaje crvena"
Nikola Riči, Foto: Eugenio Giani / Facebook

svaka čast

Nikola spasio život školskoj asistentkinji i postao je pravi heroj! "Video sam je kako postaje crvena"

Setio se šta ga je majka naučila

Objavljeno:

U školi Zakanja Galilei u Karari, dečak Nikola Riči postao je pravi heroj kada je spasio život školskoj asistentkinji Konsuelo Gidi. Ovaj incident se odigrao prošlog petka, kada je mladić, pripremajući se da ode do toaleta, primetio da se asistentkinja guši.

"Video sam je kako postaje crvena, a zatim tamno plava. Voda je izlazila iz njenih usta, nije mogla da diše,” prisetio se Nikola, opisujući dramatičnu situaciju u kojoj je spasio život radnici škole.

Setio se šta ga je majka naučila

Uzrok gušenja bio je zalogaj koji je zapao u njeno grlo. Nikola je brzo reagovao, primenjujući Hajmlihov zahvat, tehniku koju mu je pokazala njegova majka, medicinska sestra.

"Nikada ranije nisam radio ništa slično. Ali moja mama me je naučila kako se to radi. Nisam ni razmišljao o tome: video sam da je u u nevolji, izgledala je kao da se guši. Prišao sam joj i izvršio manevar.”, rekao je dečak.

Šta je Hajmlihov zahvat i kako se izvodi?

Heimlihov zahvat podrazumeva pravljenje pesnice i postavljanje na donju polovinu grudne kosti, uz zatim pritisak prema unutra kako bi se oslobodili disajni putevi. Ova jednostavna, ali izuzetno efikasna tehnika, omogućila je da se Konsuelo oslobodi prepreke i ponovo počne da diše. Nakon što je Nikola primenio tehniku, drugi članovi osoblja i nastavnici su odmah pritrčali u pomoć.

"Posle prvih strašnih trenutaka, napetost je popustila i emocije su preplavile učionicu. Konsuelo je ušla u učionicu i zagrlila Nikolu, plačući od zahvalnosti,” izjavila je jedna od prisutnih. Samo nekoliko trenutaka kasnije, ona je ispričala šta se dogodilo.

Počela da se davi kikirikijem

"Stavila sam nešto vrlo tvrdo u usta, s nekim kikirikijem unutra. Nešto mi je zapelo u grlu: nisam mogla da govorim niti da tražim pomoć. Nikolo je razumeo moje poteškoće i odmah mi je pritekao u pomoć. Njegov manevar mi je doslovno spasio život, nikada neću prestati da mu zahvaljujem.”, rekla je.

U svetlu ovog incidenta, škola planira da organizuje radionice o prvoj pomoći za sve učenike, kako bi ih osposobila da se suoče sa sličnim situacijama u budućnosti.

Bonus video:

04:15

ŽENA IZ HRVATSKE ZVALA SRPSKO TUŽILAŠTVO I TVRDI DA JE DANKA ILIĆ ŽIVA Rajko Nedić otkrio najnovije informacije: Osumnjičeni će biti optuženi za teško ubistvo

(Espreso/Koriere/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.